Druhý první den v LA

    Do tří ráno místního času, než nás probudil březnový chlad, jsme spali jako zabití. Pak jsme si zapnuli topení, rozmrzli a píšeme elektronicky do celého světa.

    Po šesté hodině ranní jsme datlovali a polehávali. Na snídani bylo kafe, čaj, ledový čaj, mléko. K tomu skořicoví šneci, malé muffiny a rolky. Součástí bylo i ovoce - jablka a banány. Naložili jsme si na tácek a šli posnídat do pokoje.

    Po snídani jsme sbalili věci a odjeli na nejbližší zastávku metra. Pohled na ucpané dálnice mě v tom rozhodnutí utvrdil. Metro jsme s pomocí navigace našli dobře, potíž byla jen v tom, že jsme neznali, jestli je placené, jak to funguje, takže jsem odbočku přejel a nezbývalo, než se k němu vrátit oklikou přes malé zadní uličky. Nakonec jsme usoudili, že bude lepší nechat auto tam, než se pracně dostávat na  parkoviště v protisměru. Pavlinka se šla zeptat pána, co parkoval naproti, jestli tam můžeme stát, tak řekl, že ano, ale z parkoviště u metra to budeme mít bíž. To měl pravdu, u metra bylo ještš místo, ale u nás chodíme k metru z větších dálek pěšky.

    Pavlinka, rozený cestovatel, ukázala směr a šlo se. Pod námi dálnice, nad námi dálnice a metro, před námi dva pruhy tam a dva pruhy zpátky, všude smrděla marihuana a my šli v městě, kde se pěšky nechodí, pěšky naproti přes silnici na metro. Auto je pojištěné, takže případná rizika nese pojišťovna.

    Někde v průvodci nějaký dobrák napsal, že metrem jezdí chytří a chudí. Měl pravdu. Sedělo tam spoustu lidí, chudáci i Chudobky. Bohužel neměl pravdu v tom, že metrem trvá cesta dlouho. Autem by trvala stejně nebo sice o malou chvilku míň, ale člověk by to propálil za parkování. Hodina parkování v Hollywoodu je za 10$ a celodenní jízdenka je za 7$.

    Jeli jsme asi 2 zastávky na zelené lince, pak jsme přestoupili na modrou do centra a v centru na červenou, která vede Hollywoodem.

    Cesta do Hollywoodu je velmi snadná, protože zastávka se jmenuje stejně. Vylezli jsme z metra a šli dlouhým nadchodem na druhou stranu náměstí, kam nás dovedly šipky. Právě přijížděl modrý autobus, který nás vyvezl zhruba 300 m na kopec a dovezl až k hlavnímu vchodu. Prošli jsme až k pokladnám a vzhledem k tomu, že Pavlinka objednala vstupenky přes internet, jsme prošli v mžiku do studií. Bylo něco po deváté a atrakce otvíraly až v deset.

    Procházeli jsme se v prostorách, kde nebylo zatím zavřeno a pomalu si to mířili k atrakci Studio tour.

    Studio tour je atrakce, kde je účastník usazen do vláčku bez oken a projíždí areálem, kde jsou vidět studia z venku, kopie ulic i ulice z reálných domů bez lidí, kde se tu a tam točí kousek filmu či seriálu. Pak jsme zajeli do haly, kde byla tma jako hrom a okolo nás pobíhali dinosauři ve 3D, vláček se třásl a propadal a vytvářel iluzi reálného pádu. Zapomněl jsem napsat, že v prvním vozidle našeho vláčku seděl čelem k nám pan průvodce, který vše komentoval. Zároveň byl jeho obraz přenášen a dvě obrazovky před námi v našem vagónku, takže jsme ho krásně viděli a z chraplajících repráčků přes hluk motoru občas i slyšeli. A po skončení atrakce byla ukázka z toho, jak se film dělal, jak se připravovala atrakce atd. Další atrakcí byly dinosauři plivající vodu v atrakci, která se jmenovala příznačně Jurský park. Zde nám ukázali jak venku prší a s bouří přišla povodeň. Kvanta vody se valila korytem. Pak jsme tu samou scénu viděli ve filmu. Další atrakcí byl žralok, který sežral potápěče, začala hořet lávka s benzínem a nakonec se žralok objevil kousek od vláčku. Tyto scény použil Spielberg ve svém Jurském parku. On to tam má hodně rád, protože pro další film si koupil reálné velké letadlo, vytvořil iluzi havárie letadla ve městě. Další atrakcí byl film, jehož jméno je známé, ale nemůžu si teď vzpomenout, kde jsme byli přímí účastníci simulace zemětřesení v metru. Země ye začala chvět, začala po schodech pomalu téct voda. Z druhé strany se začal na nás sunout náklaďák s cisternou. Před námi se do protějšího nástupiště vřítilo metro a vykolejilo. Iluze dokonalá. Třetí takováto atrakce byla opět s 3D brýlema a šlo o pouliční honičku.

    Po skončení tour jsme si udělali fotku u plakátu s kopcem s nápisem hollywood a vyrazili k dalším atrakcím. 

    Jelikož se nedá slovy všechno popsat, tak aspoň v bodech. Springfield a všechno s tím spojené v norní části studií. Transformes, Jurský park a další ve spodní části studií. Každé má svou atrakci a cronty lidí vzorně čekající ve frontách. Kolem chodili lidi v zelených stejnokrojích a smetáčky a neustále uklízeli.

    V horní části jsme vynechali živé prezentace filmových efektů a zvířátek a pomalu se sunuli k východu. Návštěva parku nám zabrala skoro celý den. V bezplatné části jsme si dali jídlo, které na rozdíl od studií nemělo přemrštěnou cenu. Ony ty ceny mají i pozitivní efekt, protože pivo za deset nebo jedenáct dolarů si nedá každý, takže se tam nikde nikdo nemotá opilý.

    Avizované jarní teploty se moc nekonaly, sluníčko sice svítilo, ale foukal ledový vítr, takže se bunda snesla. Přesto se našli jedinci v kraťasech a v tričku a šli bez známek husí kůže. Tak nevím, kdo je na tom líp.