Úvaha o žralokovi

    Pokud člověk není spisovatel, není asi schopen dramaticky vybarvit tu danou situaci tak, aby čtenář nenabyl dojmu, že přeháním nebo naopak chci být litován nebo obdivován. Další fakt je, že v rámci hysterie člověk může napáchat víc škody, jak užitku. Stejně tak člověk při útěku musí utíkat a koukat dopředu, takže nemá čas sledovat, kam ryba skutečně měla namířeno. Jsou to vteřiny, kdy se člověku může dramaticky obrátit život. A to nemusí dělat v danou chvíli vůbec nic nebezpečného.
    Na druhou stranu buďme rádi, že se nic nestalo a my si jen dali rychlý útěk z vody. To člověk řeší jen odpor vody a bořicí se nohy do písku, který u břehu podemílá voda. Je to situace, na kterou se dá připravit pouze v případě, že člověk bydlí tady v Miami a má rád adrenalin a koupání se žraloky.
    Vždycky jsem si myslel, že ta ploutev je fixní jako roh, ale je to ploutev. V akváriích člověk viděl spousty žraloků, ale jinak vypadá v akváriu, jinak na metr v moři ještě u břehu, kde s ním proud vody zmítá sem a tam.
    Je zajímavé druhý den sledovat naši ostražitost versus ostatní lidé okolo, kteří se nevědomky mohou stát součástí potravinového řetězce pro žraloka. Pán na lehátku nebo na padelbordu si bezstarostně plavou daleko od břehu. Nemají tolik informací, co včera Pavlinka nasbírala na netu o útocích žraloka v Miami.